Besparen op boodschappen: mag het wat minder?

Eten en drinken heb je elke maand nodig. Daardoor is dit een terugkomende kostenpost. Persoonlijk wil ik deze kosten het liefst zo laag mogelijk houden, zonder dat ik van alles (lees: lekkere dingen) op moet geven.

 

Maak altijd een lijstje

Mijn allereerste tip, en waarschijnlijk heb je hem al eerder ergens gelezen, is het maken van een lijstje van wat je moet hebben. Ik maak dit lijstje ‘tussendoor’. Dat betekent dat ik een papiertje op de koelkast heb hangen. Zodra ik (bijna) het laatste pak, schrijf ik dit op het lijstje. Heb ik nog 2 eieren in de koelkast, dan komt eieren erop. Schenk ik het een na laatste pak melk leeg, dan gaat melk op het lijstje. Is het brood half op, dan … nou ja, je snapt het wel 🙂 Op deze manier vergeet ik eigenlijk nooit iets op het lijstje te zetten. Bovendien kunnen anderen in je gezin het lijstje zo ook makkelijk aanvullen en hoef je voor het boodschappen te doen niet eerst alle kastjes bij langs (scheelt weer tijd!).

 

Vervolgens is het natuurlijk belangrijk je ook te houden aan het lijstje als je in de supermarkt bent. Dat gaat makkelijker als je met een volle maag boodschappen gaat doen. Dan zijn lekkere dingen minder verleidelijk en kun je dat beter weerstaan.

Een andere tip is om niet aan het einde van de dag boodschappen te doen. Dit heeft te maken met je wilskracht. Gedurende de dag gebruik je hier steeds een beetje van; hoe later op de dag hoe minder wilskracht je over hebt. Zo belandt om 5 uur die chocoladereep eerder in je mandje dan om 10 uur.

Laatste tip om geen lekkere dingen onbedoeld mee te nemen: loop niet langs het “lekkers-pad” (met de chips, chocola en snoep) naar de kassa’s. Neem bijvoorbeeld het “shampoo-gangpad” en voorkom dat je “nee” tegen jezelf moet zeggen.

 

Neem huis of B merken in plaats van A merken

Goed, sommige A merken zijn echt wel beter dan de nepvariant. Maar voor die A merken betaal je vaak ook meer. Soms gaat het om 2 of 3 euro, maar soms ook €0,10. Lijkt misschien niet veel, maar als je het optelt wel. Rekenvoorbeeldje: je koopt elke week 5 A merk producten. Dat is 5 x 52 weken = 260 producten x €0,10 = € 26 meer uitgegeven per jaar dan wanneer je de goedkopere variant had genomen.

Probeer daarom eens welke alternatieven je hebt. Zo kun je een bewuste keuze maken voor A merk of B merk – en nog best een leuk centje op je boodschappen besparen.

 

Combineer goedkope winkels met merkwinkels

Ik combineer altijd twee winkels: de Lidl en de Albert Heijn. Deze zitten bij mij ook tegenover elkaar, dus dat maakt het een stuk makkelijker. Maar zelfs als dat niet zo was zou ik dat zo doen. De Aldi is overigens een alternatief voor de Lidl qua prijs, maar wat minder voor productdiversiteit.

Zoals gezegd, ik heb mijn boodschappenlijstje gemaakt. Daarop zie ik direct welke producten ik niet bij de goedkopere winkel Lidl kan halen. Vaak zijn dit slechts 2 of 3 dingen. Vervolgens ga ik naar de Lidl om de rest te halen. Zij hebben een prima groente en fruitafdeling, maar ook veel andere producten.Alles inladen in m’n fietstasjes en ik kan weer even verder.

 

Supermarktpsychologie: hoe je verleid wordt tot meer kopen

Toen er nog geen Lidl bij mij in de buurt was, deed ik altijd mijn boodschappen bij de Aldi. Opeens viel me iets op: ze hadden geen winkelmandjes meer en hun karretjes waren wel erg diep. Telkens als ik door de winkel liep met zo’n enorme kar met mijn 10-15 dingetjes, vroeg ik me af of ik wel genoeg had. Gelukkig had ik terugval op mijn lijstje: ik had toch echt alles wat ik nodig had. (Overigens doet Lidl dit ook met hun enorme mandjes op wieltjes!)

Deze tactiek is psychologisch heel erg slim. Zo’n grote kar met maar een paar producten doet je vermoeden dat je nooit genoeg kan hebben; er kan immers nog vééél meer in die kar! Een prachtige verleiding om meer mee te nemen dan je van plan was.

 

Een andere supermarktpsychologie is de plaats van bepaalde producten. Is het je wel eens opgevallen dat het brood, vlees en de zuivel altijd ergens in de hoeken ligt? Zo moet je de hele winkel door om de ‘basisproducten’ te pakken – waarbij je natuurlijk langs tal van verleidingen komt.

Een andere plek die van belang is, is de groente en fruit. Bij (bijna) elke supermarkt ligt deze direct bij de ingang. Waarom? Zodra je groente en fruit in je mandje hebt gelegd, heb je voor vandaag je gezonde keuze gemaakt. Daardoor staan we meer open voor lekkere dingen – chocolade, snoep, chips, koekjes. En voor je het weet heb je 3 zakken chips, een reep chocolade en 2 pakken koekjes in je mandje.. *oeps*

 

Ook reclame wordt doeltreffend ingezet om jou meer mee te laten nemen. Het begint bij de reclamekrantjes. Veelal zijn de A merken in de aanbieding: tweede gratis, 50% korting, gratis dit als je dat koopt… En voor je het weet sta je in de betreffende winkel om dat ene koopje te bemachtigen. Maar neem je werkelijk alleen dat koopje mee? Waarschijnlijk niet. Er gaat waarschijnlijk wel iets meer mee dan dat. Daar rekent de supermarkt op!

In de winkel zelf wordt ook aan promotie gedaan. Denk maar eens aan de displays aan bijvoorbeeld de kop van de gangpaden. Hier wordt nog eens extra vermeld wat er in de aanbieding is. Het grappige is dat je geneigd bent het mee te nemen, terwijl een aanbieding helemaal niet goedkoper hoeft te zijn dan de producten die je normaal koopt. Bijvoorbeeld 2 Danio toetjes voor €2,50 (hoeveel zit daarin, 250ml per bakje??!) tegenover 2 pakken lekkere yoghurt/vla à € 1,09 per pak (totaal €2,18 voor 2 liter).

 

En dan nog het aantal keuzes in de winkel. Bij de jam: 10 verschillende smaken van 6 verschillende merken… Waar moet ik kijken? Hoe weet ik welke de beste is?? Ik ben de kluts nu al kwijt! Bij de koffie is het nog veel erger… En dat allemaal voor slechts één doel: ons cognitief uitputten. Hoe meer keuzes, hoe moeilijker de beslissing wordt, hoe meer denkvermogen dit eist, hoe slechtere keuzes (lees: kopen van ‘extraatjes’) we maken. Dat is overigens ook precies de reden waarom mensen gewoontedieren zijn: het maakt je leven zoveel makkelijker!

 

Ik hoop door je dit te vertellen, je meer bewust bent van dingen waardoor je meer meeneemt (en dus meer uitgeeft) dan de bedoeling is. Op deze manier kun je ook geld besparen. Zo is mijn stelregel bij iets nieuws met veel keuzes: neem de goedkoopste. Smaakt die niet, dan neem ik de volgende keer een andere. Ook ga ik eigenlijk nooit naar een winkel speciaal voor één aanbieding.

 

Maar vanaf nu: no more! Geen dingen meer in die kar die niet op je lijstje stonden. Besparen op boodschappen hoeft niet te betekenen nooit meer iets lekkers, maar betekent (voor mij) geen dingen meer die ik niet nodig heb. Zo kan ik mijn geld besteden aan andere leuke dingen!

 

 

Wat doe jij om je boodschappen uitgaven te verminderen? Ik ben benieuwd!

 

Groetjes,

Marilyn Bakker

Marilyn

Financiële Planning Tool

4 reacties:

 1. Qua boodschappen lukt het me wel om zuinig te zijn, maar eenmaal buitenhuis is het toch wel lastig. Uit eten vind ik ook heel erg leuk, of ergens lunchen en dat is inderdaad ook wel iets wat net wat meer geld kost. Maar zolang ik verder gewoon kan eten en een beetje spaar vind ik het wel prima!

  • Marilyn Bakker

   Soms een beetje sparen en soms je geld uitgeven aan iets wat je leuk vind – de balans daar tussen vinden is denk ik het belangrijkste. Geld zorgt voor een bepaalde mate van vrijheid en kan zorgen voor zowel financiële rust als plezier.

 2. Raar genoeg koop ik minder wanneer ik vaker ga. De voorraadkast aanleggen doet me te me gemakkelijk stilstaan bij het ‘misschien’ gebeuren. Ik krijg misschien bezoek, we houden misschien een filmavondje, we gaan misschien op uitstap. Ik merk dan ook dat mijn aankopen stijgen wanneer de winkel een paar dagen dicht is omwille van feestdagen.

  • Marilyn Bakker

   Dan is juist het bijhouden van een lijstje een uitkomst! Zelf ga ik ongeveer 3 keer per week naar de supermarkt, omdat ik alleen een fiets heb – dat wat ik meeneem is dus ook gebonden aan hoeveel er in mijn fietstassen past.
   Eerder had ik vaak ook koekjes voor bezoek in huis, maar het kwam erop neer dat ik die eerder alleen zelf opat. En dan nieuwe halen als er bezoek kwam. Ik doe dat nu dus niet meer; misschien moeten we afkicken van het idee dat we bezoek altijd iets lekkers moeten voorschotelen of bij de film altijd iets te knabbelen willen. Beter voor je portemonnee en de lijn!

Reageren is niet mogelijk