Wat kost het om geen geld te hebben?

PlatzakHeb jij wel eens nagedacht over wat het je kost om geen geld te hebben? Wat je moet inleveren als je bankrekening leeg is? Wat het kost om nonchalant je geld uit te geven?

 

Ik vind dit fascinerende vragen. Het helpt me bepalen of iets het echt waard is om te kopen en herinnert me eraan waarom ik spaar.

 

Waarden en ethiek

Met geld kun je je waarden kopen. Misschien vraag je je nu af ‘hoezo koop je je waarden? Klinkt onethisch’.

 

Ik bedoel niet letterlijk dat je op internet een setje overtuigingen koopt. Nee, ik bedoel dat je met geld kunt handelen naar jouw overtuigingen. Sommige dingen kun je gewoonweg alleen maar veroorloven als je het geld ervoor hebt.

 

Zo wil ik graag een meer vegan levensstijl nastreven. Daarom wil je bepaalde dingen niet meer kopen. Zoals koeienmelk. Een goed alternatief is amandelmelk. Maar dit is ook 4 keer zo duur. Omdat ik hierin geloof, ben ik bereid dat te betalen. Maar zonder geld had dat niet gekund.

 

Een ander voorbeeld is dat ik geen kleding van de Primark wil kopen. Ik geloof niet in de ‘wegwerp kleding cultuur’ die hierin geschapen wordt. (Niet te spreken over wat er achter de schermen gebeurt om zulke goedkope kleding te maken). Ik wil graag duurzamere kleding die langer mee gaat dan een zomer. Dat betekent vaak meer betalen. Zonder geld kan ik deze waarde minder makkelijk uitvoeren.

 

Wat denk je van groene energie? Dit is voorlopig nog steeds duurder dan ‘grijze’ energie. Wil je hierachter gaan staan, dan heb je dus geld nodig.

 

Vervang deze voorbeelden door je eigen overtuigingen. Waar zou jij achter staan, maar heb je momenteel geen geld voor?

 

Je baas heeft je in de houdgreep

Zoveel mensen vinden hun baan niets aan. Als ze konden, stopten ze met werken. De meesten zouden liever iets anders doen, of dat nu betaald is of niet.

 

Maar dat kan niet, want ze hebben het inkomen nodig om de lasten te betalen. Daardoor heeft je baas je in de houdgreep en verlies jij alle flexibiliteit. Je zit vast. En in sommige gevallen moet je een hoop b*llsh*t pikken om je baan te houden.

 

Vaak gaan dit soort situaties niet van de ene op andere dag. De ‘voet tussen de deur techniek’ wordt, bewust of onbewust, toegepast: er wordt steeds meer gevraagd. Eerst is het alleen deze week overwerken. Dan eens per week. Dan ook nog een zaterdag. Of eerst is het 40 uur, dan opeens nog maar 28. Of er komen opeens drie extra taken bij die je in dezelfde tijd moet voltooien.

 

Toen wij in Australië in de mijnbouw werkten, kregen we van de ene op andere dag te horen dat we naar de nachtdienst verplaatst werden. Ik waardeer mijn nachtust hoog en dit zou een grote opoffering zijn. Gelukkig hadden wij de middelen om te zeggen ‘de pot op met je nachtsdienst’ (en al helemaal met hoe het gegaan is). Zonder geld heb je geen keuze dan je slaap op te geven en mee te waaien met de wil van je baas.

 

Hetzelfde geldt voor de flexibilisering van de arbeidsmarkt nu. Zo las ik van iemand met een 24 uur contract die elke ochtend en avond heen en weer moest. Voor 5 dagen per week. Respect dat je dit doet, maar het is ook absurd.

 

Een andere situatie is van iemand die haar baan opzegt vanwege een geplande wereldreis. De datum was nog niet helemaal zeker, maar toch werd ze twee maanden voor haar werkelijk vertrek al vervangen. En toen zwart ingehuurd, omdat ze toch meer mensen nodig hadden…

 

Nu kunnen we roepen ‘de werkgever hoort niet zo met werknemers om te gaan’. Helaas gebeurt het dagelijks. Geld zorgt ervoor dat jij de keuze hebt om dit niet te pikken. Je kunt hierdoor makkelijker je grenzen aangeven, mede omdat je minder bang hoeft te zijn voor de financiële gevolgen van ontslag. Dat geeft een hoop rust.

 

Vrijheid en tijd

Consumentisme en geld uitgeven wordt aangemoedigd. De overheid heeft nog net geen reclamespotje met: ‘Wil jij een goede burger zijn? Geef dan zoveel mogelijk uit!’ (De werkelijkheid is meer: meer kopen zorgt voor een goede economie!)

 

Maar heb jij wel eens nagedacht wat consumentisme (‘spullen kopen’) eigenlijk kost?

 

Ik heb het niet over het materiaal, de euro’s of het milieu, alhoewel dit ook heel belangrijk is. Ik heb het over je vrijheid. De vrijheid die jij laat liggen om daarvoor iets nieuws te kopen.

 

Vraag jezelf eens af: Hoelang moet je werken voor die broek? Een uur, een dag, twee dagen? Is dat het waard?

 

Misschien wel als je net uit je enige jeans gescheurd bent. Maar is dat het nog steeds als dit je 4de, 9de of 20ste  broek is?

 

Of doe je liever iets leuks met je kinderen en partner? Misschien vrijwilligerswerk? Werken aan je geliefde hobby? Een bezoekje brengen aan je ouders? Genieten van de zon? Een dagje strand? Vissen?

 

Jouw consumentisme kost je je vrijheid. Dat zien we vaak niet direct (wat maakt die ene broek nu uit?!), maar als je in lange termijn gaat denken wel degelijk. Al die kleine en grotere bedragen tellen op tot duizenden euro’s.

 

Elke €40* (*vul hier je eigen bedrag in) op mijn bankrekening is een dag vrijheid meer. Een dag waarop ik kan doen wat ík wil, omdat ik het geld heb om eten, onderdak en iets leuks te betalen. Een dag eerder pensioen.

 

Aangezien vrijheid en tijd mijn belangrijkste asset is, is dat me veel meer waard dan de nieuwste fashion trend, design interieur, hebbedingetje of buiten de deur eten.

 

Vraag jezelf eens af: Is die aanschaf een dag vrijheid eigenlijk wel waard?

 

Je gezondheid

Geld is verd… *refrase: zeer* handig. Ik hoef me niet druk te maken over hoe ik een onverwachte waterrekening ga betalen. Of waarmee ik de laatste vijf dagen van de maand eten koop. Of hoe ik toch iets leuks kan doen.

 

Zonder spaarrekening en weinig inkomen leef je gestrest, gefrustreerd, met verdriet en in angst.

 

Dit opgejaagde gevoel maakt je leven niet leuker. Je bent je continu druk aan het maken of je de basiszaken wel kunt betalen. Het blijkt zelfs dat je daardoor minder goed kunt nadenken over financieel slimme beslissingen, wat het des te moeilijker maakt.

 

Dit zorgt niet alleen voor een mentale uitputting, maar heeft ook zijn weerslag op je fysieke gezondheid. Terwijl je het eigen risico van de zorg niet kunt betalen.

 

Ik kan me bijna niet voorstellen hoe het is om zo te leven. Het lijkt me erg zwaar en moeilijk. Zelfs als het allemaal net lukt, moet er niets stuk gaan of een onverwachte rekening komen. Geld biedt hierin toch verlichting.

 

Conclusie: Geen geld kost meer dan je denkt

Geld is in onze maatschappij nu eenmaal belangrijk. Zonder geld moet je een hoop inleveren, alhoewel dat misschien op het eerste oog niet zo lijkt. Uiteindelijk komt dit neer op waar je je geld aan uit geeft, hoeveel je uitgeeft en uiteraard hoeveel je verdient.

 

Geen geld en ongecontroleerd uitgeven kost meer dan je denkt. Je waarden, vrijheid, flexibiliteit en gezondheid kunnen er allemaal door naar de achtergrond worden geschoven. En dat is zonde.

 

Welke dingen moet jij opgeven omdat je het geld er niet voor hebt?

Financiële Planning Tool

Reacties zijn gesloten.