7 Kasboek Tips: Een optimaal kasboek

kasboek tipsEen kasboek bijhouden heeft twee algemene doelen: overzicht in je financiën en je bewust worden van de uitgaven die je doet. In het vorige artikel heb ik uitgelegd hoe je een kasboek kunt bijhouden, nu wil ik je een aantal kasboek tips geven om het goed bij te houden.

 

Tip 1: Het kasboek bijhouden; doe het consequent

Allereerst ben jij je kasboek gaan maken. Nu moet je het bijhouden. Dat is niet altijd makkelijk, zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Toch is het belangrijk dat je consequent bent en het dagelijks of uiterst wekelijks invult. Door het dagelijks in te vullen, zie je ook dagelijks hoeveel je waaraan uitgeeft. Zorg ook voor een optelling per week. Hoeveel geld heb je waaraan uitgegeven?

 

Extra tip: vind je rekenen echt moeilijk? Gebruik dan een digitaal kasboek met behulp van Excel, zoals de Financiële Planning Tool.

Zo krijg je automatisch totalen en gemiddelden!

 

Tip 2: Bewaar bonnetjes van je aankopen

Door bonnetjes hoef je niet al je uitgaven te onthouden. Want als jij een middagje gaan shoppen, onthoud je dan alle bedragen? Waarschijnlijk niet. Zeker als je contant betaald, is dit een handige manier – maar zelfs bij pinnen kan het handig zijn. Waarom? Omdat je kan zien wat je precies hebt gekocht; dat kan op je rekeningafschrift niet (je ziet dan alleen het totaalbedrag). Zo kun je kasboek een bonnetje (betaling) in tweeën splitsen als hij in twee categorieën valt. Bovendien kost het checken van je internetbankieren meer moeite en daardoor is de kans groter dat je het erbij laat.

 

Tip 3: Categorieën maken voor je kasboek

Handig is om uitgaven in categorieën in te delen. Hierdoor zie je sneller wat je waaraan uitgeeft; het brengt overzicht. Want je hebt er weinig aan als je alleen weet wat je bij de Aldi uitgeeft; het is veel interessanter om te weten hoeveel je aan eten en drinken (boodschappen) uitgeeft! Zo is het ook niet interessant wat je bij de C&A hebt uitgegeven, maar wel hoeveel je aan kleding hebt betaald. Zo zie je na een maand ook direct welke categorie de grootste (misschien onnodige) kostenpost is.

 

Tip 4: Wees zorgvuldig en eerlijk in je kasboek

Zoals ik al in de inleiding zei, wil je met het kasboek bijhouden financieel inzicht verkrijgen en/of je bewust worden van de uitgaven die je doet. Daarom moet je eerlijk zijn in je kasboek. Het bewaren van bonnetjes zorgen ervoor dat je zorgvuldig kunt werken – met de juiste bedragen en eventueel het opsplitsen van je uitgave. Eerlijkheid heb je zelf in de hand: laat geen bedragen achterwege of verander bedragen. Ben je niet van plan om eerlijk te zijn in je eigen (!!) kasboek, dan hoef je er ook geen bij te houden.

 

Tip 5: Houd het 3 tot 12 maanden bij

Als je écht financieel inzicht wil, dan raad ik je met klem aan het kasboek 12 maanden bij te houden. Het minimum ligt eigenlijk wel op 3 maanden. Zoals ik al in “kasboek bijhouden” aangaf zorgt het ervoor dat je dure maanden worden uitgemiddeld met goedkopere maanden – zoals de decembermaand met Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw.

Maar daarnaast is het langer bijhouden ook belangrijk omdat sommige uitgaven niet elke week/maand terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan kleding (als je niet elke week shopt), aan wasmiddel (en andere schoonmaakproducten), tandartskosten, de kapper, et cetera. Door een jaar lang je kasboek consequent, zorgvuldig en eerlijk bij te houden, krijg je enorm financieel inzicht.

 

Tip 6: Kijk naar (tussentijdse) resultaten

Je kasboek houdt je niet alleen bij om na 12 maanden inzicht te krijgen. Ook gaandeweg kun je je uitgaven aanpassen. Dat kan zelfs al na een week!

Begin daarom direct met het bijhouden van je kasboek. Uitstellen heeft geen zin, ook niet tot de nieuwe maand of nieuwe week. Dat is een uitstel excuus! Dan maar een halve week of maand in je kasboek!

Misschien zie je in die halve week dat je al €100 voor boodschappen hebt uitgegeven, terwijl het voor maar 2 personen is. Dat kun je analyseren: kwam het omdat je jarig was en uit eten bent geweest? Of heb je buitensporig veel eten gekocht? Of was het vlees in de aanbieding en heb  je ingeslagen? Kortom: zijn er omstandigheden die dit bedrag verklaren? Zo ja, dan was het mogelijk een eenmalige hogere uitgave. Zo nee, dan kun je gaan kijken wat je nu allemaal hebt gekocht, of dat echt nodig was en hoe je het de komende dagen anders kan doen.

Doe dit elke week en elke maand. Daarom is het ook belangrijk om bonnetjes te bewaren en/of opmerkingen in de kantlijn te zetten over je uitgaven. Want over 20 dagen weet je echt niet meer waar je geld precies heen ging (shirtje? Pot pasta? Shampoo? Of toch deodorant?). Zo kun je beter analyseren en daardoor dus meer financieel inzicht krijgen!

 

Tip 7: Doorzetten!

Zeker in het begin is het bijhouden van een kasboek mogelijk een zware opgave. Toch, als je werkelijk inzicht wil krijgen in je uitgaven, dan is het bijhouden van een kasboek noodzakelijk.

  1. Je ziet waar je geld heen gaat
  2. Je kan later een gemiddelde uitrekenen, waardoor je beter kunt budgetteren.
  3. Je geeft niet meer uit op de automatische piloot.

 

Lukt het nog niet zo goed, bedenk dan waarom jij inzicht wil in je uitgaven. Wil je kunnen sparen? Waarvoor? Zet dit op papier en hang het ergens neer waar jij het kan lezen, voordat je de deur uitloopt. Zo herinner je jezelf eraan waar je mee bezig bent.

 

Tot slot

Ik hoop dat deze kasboek tips je helpen om alles uit je kasboek te halen. Als jij nog tips (en vragen uiteraard ook!) hebt, dan lees ik ze graag terug in de reacties!

 

Groetjes,

Marilyn Bakker

 

Vind jij dit artikel nuttig en kan het iemand anders helpen? Doe diegene een plezier en deel dit!

Reacties zijn gesloten.