Financieel aan de grond: Hoe zorg je voor ongezonde financiën?

Oude man in IndiaSoms is het makkelijker over een onderwerp na te denken door te bedenken wat je niet moet doen. Dit heet inversie. Hierbij vraag je jezelf af:

 

“Wat moet ik doen om compleet te falen?”

 

Voor persoonlijke financiën en financiële onafhankelijkheid kun je je voorstellen wat je wilt bereiken, maar soms is het lastig wat je daarvoor nu precies moet doen. Daarom is het makkelijk je voor te stellen wat je niet moet doen.

 

Daarom vroeg ik mezelf af:

 

Over 10 jaar word je wakker en je financiële zaken zijn een puinhoop. Wat heb je gedaan om dit zover te laten komen?

 

Meer uitgeven dan je verdient

Laten we lekker makkelijk beginnen: zorg er vooral voor dat je meer uitgeeft dan wat er binnenkomt. Alleen op die manier zorg je ervoor dat je bankrekening leegloopt als een bad zonder stop.

 

Koop gewoon lekker waar je zin in hebt. Een weekendje Parijs. Een nieuwe bank. Elke week shoppen. Struinen in de Action, tweehandswinkeltjes en de winkelstraat. Ga met honger de supermarkt in.

 

Een iets minder ernstige variant hierop is alles uitgeven wat binnenkomt. Als er nog een paar euro op de rekening staan, is dat een mooie gelegenheid voor een avondje uit eten of een bioscoopje.

 

Ongecontroleerd uitgeven

Zorg ervoor dat je jezelf geen enkele rem oplegt als het gaat om uitgeven. Spending at will. Just do it! Je leeft maar één keer toch?

 

Stel jezelf bloot aan zoveel mogelijk ‘leuke dingen’ zodat de verleiding om te kopen stijgt. Herhaal tegen jezelf:

  • Ach, die paar euro!
  • Nee joh, dat kost niks!
  • Dit koop ik normaal nooit.
  • Een cadeautje/verwennerij heb ik nu wel verdiend.
  • Het is in de aanbieding/sale!

 

Haal zoveel mogelijk spullen in huis. Van potten en pannen in de keuken tot stapels boeken in de studeerkamer. Van dozen vol plastic speelgoed in de kinderkamer tot elk jaar een nieuwe bank en TV in de woonkamer.

 

Zorg ook dat je veel cash geld opneemt uit de pinautomaat, zodat je dit kunt uitgeven aan van alles en nog wat. Dan is het lekker niet te controleren wat je eigenlijk hebt gekocht!

 

Leef je gewoon lekker uit. Zie je iets ‘mmm, ja… dat is wel leuk…’ koop het dan snel. Denk niet nog een keer na.

 

(Bonustip: Vergeet niet om de zoveel tijd een nieuwe kasten en opbergdozen te kopen, zodat je al die spullen weer kwijt kan!).

 

Lekker veel vaste lasten en schulden

Hoe meer lasten, hoe beter. Laat die vaste lasten lekker hoog oplopen, zodat je hier meer dan je halve (of nog beter: 90%+) inkomen aan kwijt bent.

 

Schulden voor allerlei dingen zijn hiervan een perfect voorbeeld. Ga bijvoorbeeld voor de hoogste hypotheek die je adviseur je aanraadt. Neem zoveel abonnementen als je kunt vinden, zoals Netflix en magazines. Leen maximaal bij DUO voor je studie. Koop zoveel mogelijk producten op afbetaling.

 

Van de waarschuwingen ‘Let op! Geld lenen kost geld’ hoef je je niets aan te trekken. Gewoon lekker doen. Zorg dat je zo veel mogelijk verzameld. Stapel ze lekker op. Betaal de ene lening af met de andere. Later werk je wel voor de afbetaling en de rente.

 

Je kunt zelfs schuldenbingo spelen. Dat maakt hét nog leuker. Verzamel ze allemaal!

Schulden Bingo

 

Geen overzicht of budget

Verder is het belangrijk dat je gewoon maar wat doet. Overzicht hoeft niet in je woordenboek voor te komen. Het doel is dat je geen idee hebt waar je geld eigenlijk heen gaat.

 

Als je op vragen als ‘hoeveel geef je uit aan boodschappen per maand?’ geen flauw benul hebt, ben je helemaal op de goede weg.

 

Want laten we wel wezen, wie wil er nu weten waar zijn geld heen gaat…!? Saaaaaaii…!

 

Niet plannen

In het verlengde van geen overzicht hoef je ook niet te plannen. Zorg dat alles als volledige verrassing komt.

 

O, je kind is volgende week jarig? Totaal onverwachts zeg! Jemig, is het alweer kerst? Dat zag ik niet aankomen. Je huis heeft een likje verf nodig? Goh, nooit aan gedacht. Onderhoudsbeurt voor de auto? Eigen risico voor de zorg? Supriseeeeee!!!

 

Zorg ook dat je niet plant voor dingen die spontaan gebeuren. Houd geen rekening met wasmachines en koelkasten die stuk kunnen gaan. Of een dak dat instort. Een raam dat vervangen moet worden. Een auto die niet meer tot leven komt. Kwijtgeraakte sleutels. Laptops die het begeven. Diefstal van je mobiel. Kortom: lap de wet van Murphy aan je laars en verwacht dat alles wel blijft draaien.

 

Reken erop dat je meer gaat verdienen

Houd vast aan de rotsvaste overtuiging dat jij je baan zult behouden. En dat je die promotie krijgt. Zodra je meer gaat verdienen, kun je direct meer uitgeven (zie tip 1). Je levensstijl moet immers wel passen bij je verdiensten.

 

Een paar ideeën zijn een groter huis, een Porsche voor de deur, meer designerkleding, een rolex aan je pols en uiteraard een nieuw interieur.

 

(Pro tip: Ga alvast uitgeven naar je verhoogde inkomen voordat je die gekregen hebt. Bestel die Porsche gewoon alvast!).

 

Een huis kopen is altijd een goed idee

Mijn ouders kochten hun huis voor f50.000 (ja, gulden!). Nu is dat huis €250.000 waard. Een mooie waardestijging. Logisch ook, want huizen stijgen altijd in prijs. Een mooie investering zou ik zeggen – immers was die crash van 2008 slechts een uitzondering…

 

Daarom moet je ook minimaal aflossen – sterker nog, behoud je hypotheek zo lang mogelijk voor zoveel mogelijk belastingaftrek. Het is niet nodig om je te verdiepen in de cijfertjes daarvan en of dit voor jou ook voordelig uitpakt. Dat is gewoon zo!

 

Reken op de overheid

Hé, als alles misgaat, red de overheid je wel. Een ww-uitkering, bijstand, toeslagen, aow. In Nederland hebben we het allemaal, zelfs schuldensanering. En als ze het niet doen, kunnen we lekker klagen. Van wieg tot graf verzorgd, heerlijk!

 

Mijn eigen plan trekken zodat ik niet afhankelijk ben van externe instanties die elk moment de regels kunnen aanpassen? Neeeeee, ben je gek…!

 

Niet zelf nadenken

Ook hoef je niet zelf na te denken. Man, wat een makkie. Geen overzichten maken of rekensommetjes doen, niet inlezen in belasting of hypotheekregels. Nooit iets zelf uitzoeken voor jouw situatie en gewoon afgaan op afviezen van anderen.

 

Want de adviezen van anderen zullen wel goed zijn. Laat het denken maar aan hun over. En bovendien weten we een aantal dingen toch wel zeker, zoals:

  • Een huis kopen is altijd verstandig
  • Een adviseur heeft altijd jouw belang centraal
  • Consumentisme is goed voor de economie
  • Een baan is de veiligste optie
  • Meer verdienen kost alleen maar belasting

 

Daar hoef je toch helemaal niet over na te denken?!

 

Conclusie: Zoveel mogelijk uitgeven, geen overzicht en vooral niet nadenken

Wat doe jij om financieel aan de grond te komen?

Financiële Planning Tool

Reacties zijn gesloten.