Pensioen is een leugen: Het pensioen is dood, lang leve mijn pensioen

Met een stok lopenAltijd wordt het als een wortel voor je neus gehouden: met 65 kun je met pensioen. We hebben dromen wat we met die tijd gaan doen: reizen, tuinieren, vrijwilligerswerk. Maar wat als dit helemaal niet kan?

 

Pensioen is een leugen

Pensioen is een interessant concept: eerst werk je 40 tot 50 jaar en dan ‘mag’ je met pensioen. In sommige gevallen is het ‘moet’. Pas dan heb je je vrije tijd verdient of wordt het in sommige gevallen opgedrongen, zo lijkt het.

 

Als je nadenkt over je pensioen, zien we vaak een onrealistisch optimistisch beeld voor ons. Een tijd om onze dromen uit te voeren, want dan hebben we tijd (en hopelijk voldoende op de bankrekening). Maar is dat wel zo? Hoe ziet het pensioen er in praktijk uit?

 

Allereerst is onlangs besloten de pensioenleeftijd omhoog te gooien van 65 naar 67. Wat je mening hierover ook is, het betekent dat je pas 2 jaar later je vrijheid ontvangt – en voor de 30 minners waarschijnlijk nog later (70? 72? 75!?). Alhoewel, ons sociale stelsel is op lange termijn onhoudbaar en opgebouwde pensioenen vallen ook steeds lager uit.

 

Of je bent onderweg zo vaak van baan gewisseld dat je amper pensioen hebt opgebouwd. Met het oog op de afgelopen jaren met deeltijdcontracten, uitzendwerk en tijdelijke contracten is ook dit niet geheel ondenkbaar. Zeker voor mijn generatie is het pensioen tot zoverre een gatenkaas.

 

Dan hebben we het nog niet gehad over je gezondheid. Hoeveel mensen komen die 40 jaar werken ongeschonden uit? Een burn-out, een slechte knie, een hernia? Of een van de enge ziekten, zoals hartfalen of kanker? Niet geheel ondenkbaar. Hoe groot is de kans eigenlijk dat je je pensioenleeftijd in goede gezondheid haalt, of nog triester: helemaal niet haalt?

 

En hoe leuk is dat pensioen eigenlijk, als je eigenwaarde en zelfbeeld afhangt van je baan? Ons werk maakt zo’n groot deel uit van ons leven en geeft ons een gevoel iets bij te dragen, dat zonder dat we in sommige gevallen in een diep gat vallen. Een gevoel van verlies, van verminderde sociale contacten en van jezelf kwijtraken.

 

Het pensioen is dood

Ik geloof niet meer in het pensioen zoals het nu geregeld is. Alhoewel de AOW boven prijsinflatie wordt geïndexeerd, is dit geen vetpot. Bovendien, als je enigszins weet hoe geld gecreëerd wordt, dan is het niet moeilijk op te tellen dat het sociale stelsel dat wij hebben onhoudbaar is. Vroeg of laat implodeert dit, hopelijk zonder dat het land op zijn kop gezet wordt.

 

De pensioenen worden al jaren niet meer geïndexeerd. Tezamen met hogere zorgkosten, prijsinflatie en andere kosten (zoals een werkster omdat je zelf moeite krijgt met het huishouden) gaan de meeste mensen er wat betreft inkomen op achteruit bij hun pensioenleeftijd. Nu al zeggen 4 op de 10 gepensioneerden dat ze het niet redden. En als we de cijfers moeten geloven gaat dat voorlopig nog niet veranderen, sterker nog: ze zullen eerder gekort worden. Ik denk dat vooral de huidige 55 plussers de pineut zijn door verminderde uitbetalingen die bovendien ergens op rekenen wat niet gaat komen.

 

Maar dat betekent nog niet dat ik bij de pakken neer wil gaan zitten.

 

Lang leve mijn pensioen

Nee, sterker nog: het wordt tijd dat we de definitie van ‘pensioen’ herdefiniëren en zelf gaan verzorgen. Geen AOW of door een instantie opgebouwd pensioen, maar een DIY pensioen. Niet door 40 tot 50 jaar lang te zwoegen voor een ander, maar door te werken voor onszelf.

 

Een pensioen met voldoende vermogen om in 10 jaar met pensioen te gaan, in plaats van over 40 jaar. Dat kan zelfs met een baan, alhoewel het lastig is zo’n goedbetaalde baan te vinden waar je zo’n bedrag mee kan sparen.

 

Nee, een inkomen dat niet afhangt van mijn tijd – passief inkomen – klinkt een stuk beter. Een inkomen dat mij niet nodig heeft kan immers onbeperkt groeien. Zodat in de toekomst de ‘4-hour-work-week’ mogelijk is. Zodat mijn vrijheid niet komt op mijn 70ste, waarvan ik niet eens zeker ben of ik dat haal, maar voor mijn 40ste, als ik nog de power heb om te doen wat ik graag wil.

Financiële Planning Tool

Reacties zijn gesloten.