Persoonlijke Financiën: Mijn 6 geldregels

Het liefst wil ik alles uit mijn geld halen. Zo weinig mogelijk voor de noodzakelijk dingen en zo veel mogelijk voor de leuke dingen. Voor mij betekent dat zoveel mogelijk leuke ervaringen aangaan. Daarom houdt ik me aan zes geldregels.

 

#1: Geef niet meer uit dan je hebt (en weet wat je hebt)

Een belangrijk onderdeel van persoonlijke financiën is weten wat je hebt. Dit kun je in een eenvoudig schema opzetten. Met “weten wat je hebt” bedoel ik overigens niet alleen vermogen (spaargeld)! Juist weten wat er binnenkomt en uitgaat is belangrijk. Zo weet je namelijk wat je naast vaste lasten hoeveel geld je over hebt voor leuke dingen. Zo geef je nooit meer uit dan wat je (per maand) hebt – en blijf je in de zwarte cijfers.

 

#2: Koop het niet als je het niet nodig hebt (consuminder)

Eerder kocht ik veel “troepjes” – leuke dingetjes die je totaal niet nodig hebt. Maar ‘het zou wel eens van pas kunnen komen’. Uiteindelijk lag er meer in de kisten op wieltjes onder m’n bed dan wat ik gebruikte. STOP ERMEE. Houd op dingen te kopen die pas over jáááren van pas kúnnen komen. Met slim inkopen (aanbiedingen) is natuurlijk niets mis, maar als je een extra kast moet kopen om je spullen in te bewaren, dan gaat er iets mis.

Door te consuminderen kom je erachter wat écht belangrijk voor je is. Qua spullen valt dat meestal te reduceren tot 1 doos met oude tekeningen, diploma’s, schoolschriftjes en/of foto’s. Deze spullen hebben een bepaalde emotionele lading. Maar die spullen vind je niet in de winkel.

 

#3: Ga niet naar ‘de stad’ als je niets nodig hebt

Als je niets nodig hebt, hoef je ook niet naar de stad of de winkel (of een webshop!). De verleidingen die dan over je uitgestort wordt zijn groot. Het leidt er dan ook waarschijnlijk toe dat je tóch met iets thuiskomt. Je zoveelste shirtje, spijkerbroek, paar schoenen of overhemd… Dat komt omdat onze wilskracht uiteindelijk ‘op’ is – nee zeggen wordt dan steeds moeilijker. Zorg dat er een minimum aan verleidingen is; dat helpt je ook in de portemonnee!

 

#4: Betaal rekeningen op tijd (houd je administratie bij)

Aaah, post. Voor sommigen een ergernis op zich. Toch is het belangrijk altijd je post open te maken. Als je moet betalen komen ze vroeg of laat toch wel bij je uit. Zorg dat je punctueel bent in het behandelen van je rekeningen – dan wel door te betalen, dan wel door te vragen naar een betalingsregeling. Neem je zelf (op tijd) initiatief, dan is er vaak wel wat mogelijk. En zo voorkom je kosten door boetes, aanmaningen en/of een dwangbevel, waardoor de rekening alleen maar duurder wordt.

 

#5: Verdiep je in de belastingregels

De meeste vinden de belasting saai en ingewikkeld. Toch kan het lonen je te verdiepen in de belastingregels. Denk bijvoorbeeld aan toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag). Toch zonde als je deze misloopt omdat je ze niet hebt aangevraagd?! Of als je een brief krijgt van de Belastingdienst waarin staat dat je geen inkomstenaangifte hoeft te doen. Doe het toch maar even, misschien krijg je wel wat terug! Tegenwoordig kan dit makkelijk via internet en hoef je zelf alleen maar te controleren. En lukt het echt niet? Vraag dan eens in de omgeving (familie, buren, buurtvereniging, vakbond) naar meer informatie.

 

#6: Leen nooit om spullen te kunnen kopen

Een lening om (meer) te kunnen consumeren is iets wat ik nooit zal doen. Rood staan op je rekening kost je al tussen de 8 en 15% rente. Een lening van €1000 kost je op jaarbasis €80 tot €150! Ja, dan heb je dat wat je wilde direct in huis. Ben je er dan ook echt blij mee? Of zou je meer voldoening voelen als je er een jaar hard voor spaart? Ik denk het laatste. Bovendien vind ik het de rente gewoon absoluut niet waard. Je gooit je geld toch ook niet in de put?

 

Tot slot

Als het gaat om geld, is kennis macht. Weet jij hoe jouw financiële plaatje eruit ziet, dan kun je daarnaar handelen. Heb je geen idee, dan kun je alleen maar gokken. Vroeg of laat zie je dan je rekening in de rode cijfers lopen – en dan maakt het niet uit of je veel of weinig verdient.

 

Ik hoor graag van jou wat jouw Geldregels zijn!

 

Groetjes,

Marilyn Bakker

Marilyn

Financiële Planning Tool

Reacties zijn gesloten.