4 keer Simplificeer je financiën

simplificeer financiënEen belangrijk aspect van financiën is dat je weet wat er gebeurd. Simplificeren van je financiën kan daarbij helpen. Hoe doe je dat?

 

1. Weet wat je prioriteiten zijn

Door je doelen te kennen, kun je je geld de juiste richting opsturen. Zonder prioriteiten stellen kom je geld overal en nergens terecht. Uiteindelijk vraag je je waarschijnlijk af: “Waar is mijn geld gebleven deze maand?”.

 

Om dit te voorkomen kun je financiële doelen opstellen. Dit kan bijvoorbeeld voor een noodbuffer zijn, maar ook voor lange termijn (spaar)doelen of leuke dingen die je elke maand wil doen. Stel ongeveer 3 tot 5 doelen op zodat je het simpel houdt.

Persoonlijk zou ik beginnen met sparen voor een noodbuffer als je die nog niet hebt, en als tweede een lange termijn doel (zoals een wereldreis). Dan heb je ruimte voor 1 tot 3 doelen die je op korte termijn aan leuke dingen wil besteden, bijvoorbeeld je maandelijkse tijdschrift, een etentje met vrienden of misschien wel een nieuwe bank. Belangrijkste is: het moet overeenkomen met de dingen die jij wilt doen.

 

2. Automatiseer je spaarbedrag

Over het algemeen stel je dingen uit die je niet zo leuk vindt om te doen. Logisch ook, je vindt ze immers niet leuk. Maar helaas: sommige dingen moeten gebeuren… De afwas vind ik niet zo leuk, maar het moet toch eens gebeuren. Veel mensen kopen dan een afwasmachine, dan gebeurt het min of meer automatisch.

Dit kun je ook toepassen in je financiën. Door sparen te automatiseren, spaar je ongemerkt elke maand een bedrag. Daarvoor hoef je maar één keer bij je bank aan te geven welk bedrag er overgemaakt moet worden naar je spaarrekening en hoe vaak. Aan te raden is 10% van je loon zodra dat binnen is (maandelijks of wekelijks).

Naast dat automatiseren je minder moeite kost, is je toekomstige zelf je ook dankbaar. Afhankelijk van hoeveel je spaart kun je over een bepaalde tijd iets superleuks (en iets duurs) doen wat je je anders niet kon veroorloven. Ook je huidige zelf is je dankbaar, want sparen ervaart hij als vervelend. Maar door het als het ware stiekem te doen, heeft hij het niet door en is ie superblij met het geld wat hij wel mag uitgeven. En als je je financiën op orde hebt, kun je dat ook naar hartenlust doen 🙂

 

3. Zorg voor overzichtelijkheid

Alles van je financiën zou in principe in één oogopslag duidelijk moeten zijn. Zorg er daarom voor dat je niet 4 verschillende betaalrekeningen hebt met evenveel spaarrekeningen. Dat helpt niet om overzicht te creëren. Bovendien zegt het niets over je financiële status, maar eerder iets over je organisatorische vaardigheden 😉

Ik zou het houden bij één of maximaal twee betaalrekeningen als het niet anders kan en het daarbij houden. Betaal dagelijkse dingen van slechts één rekening (denk aan boodschappen, persoonlijke verzorging, etc.). Zo weet je waar je aan toe bent; in één opslag kun je zien hoeveel geld je nog hebt (in plaats van 4 rekeningen door te moeten, op te tellen, vergeten hoeveel je ook alweer had staan, terug naar die rekening… frustratie alom!).

Ook voor spaarrekeningen geld dit. Ik raad aan om minimaal één internetspaarrekening te hebben waar je geld makkelijk op kan zetten en indien nodig af kan halen. Heb je meer dan voldoende spaargeld dat je pas over lange tijd gaat gebruiken? Denk dan eens na over het langer vastzetten van je geld. In sommige gevallen kan dat een leuk extraatje opleveren! Check wel altijd goed alle voorwaarden – bijvoorbeeld rentetarieven, opnameclausules, stortingen kunnen doen, et cetera.

 

4. Hou een kasboek bij

Wil je inzicht in je dagelijkse uitgaven, dan is het bijhouden van een kasboek handig. Dit helpt je namelijk om inzicht te krijgen in waar je geld heen gaat. We zijn allemaal mensen, en hoe goed je geheugen ook is, je vergeet af en toe gewoon iets. Door het op te schrijven (zelf bewaar ik altijd bonnetjes), kun je ook na een maand nog zien waar je geld heen is gegaan.

Daarnaast, zeker een tip voor de big spenders of onbewuste uitgevers onder ons, drukt een kasboek je met de neus op de feiten. Het is maar al te makkelijk om te denken dat je het mentaal goed bij kan houden, maar of dat accuraat is vraag ik me ten zeerste af. Hoe makkelijk vergeet je een bedrag van €3,50 bij de Bakker Bart voor een lekker broodje? Of als je een dag bent gaan shoppen, welke bedragen vergeet je dan?

Juist door elke dag (of eventueel week) te analyseren (door direct opschrijven of met behulp van bonnetjes) waar je geld heen is gegaan, creëer je bewustwording, kun je je gewoonten analyseren (wat doe je elke dag/week zonder dat je dat echt wil, maar gewoon ‘omdat je dat altijd doet’?) en kun je die gewoonten doorbreken/aanpassen zodat ze passen bij jouw prioriteiten.

 

Tot slot

Je financiën zo simpel mogelijk maken kan je op weg helpen naar meer financiële vrijheid. Zeker een budget dat past bij jouw prioriteiten kan ervoor zorgen dat je je niet meer continue druk hoeft te maken over of je iets wel kunt betalen/veroorloven. Je wéét dat je het kan (of niet natuurlijk). Het geeft rust: je hoeft niet te gokken of het kan – als je geld hebt, kun je iets kopen wat jij wilt; heb je geen geld, dan blijf je vandaag lekker thuis.

 

Geniet van je geld dat je hebt & geniet van de mensen om je heen als het even niet kan..!

Marilyn Bakker

Financiële Planning Tool

Reacties zijn gesloten.