Hoe jij slim spaart: Sparen is een techniek

sparenIn het vorige artikel heb je onderzocht wat jij altijd al graag wilde doen: voor welke droomwens jij wilt sparen.

 

 

Maar hoe kun je sparen? In de basis weet je dit waarschijnlijk wel. Sparen is het opzij zetten van geld, vaak op een spaarrekening, zodat je het later kunt gebruiken. Toch blijkt het werkelijk geld opzij zetten nog wel eens mis te gaan. Hier een aantal tips om te sparen.

 

Automatiseren

Het belangrijkste bij sparen is het sparen automatiseren. Dit automatiseren kun je doen via internetbankieren. Je schrijft dan elke maand een bedrag over naar je spaarrekening over zonder dat je daar om hoeft te denken. Het handigste is een datum te kiezen direct nadat je je inkomen binnenkrijgt.

 

Automatiseren werkt ten eerste omdat je je emotionele brein dat niet tegen verlies kan ‘bedriegt’. Normaal krijg je je loon binnen en dan kun je dat uitgeven. Maar als je bewust een bedrag opzij moet zetten om te sparen, dan registreert je brein het als ‘nu kan ik dit niet kopen 🙁 ’. Maar door het zonder tussenkomst van jezelf te laten gebeuren, heb je minder te besteden, maar je brein registreert het niet als verlies – hij ziet het als ‘goed, deze maand kunnen we dit uitgeven’.

 

Daarnaast werkt automatiseren omdat het ‘vergeten over te maken’ omzeilt. Als je zelf elke maand erom moet denken om het geld over te maken naar je spaarrekening, vergeet je het of denk je ‘dat doe ik morgen wel’. Maar morgen is altijd morgen en voor je het weet is je geld aan andere dingen opgegaan en is het alweer volgende maand.

 

10% van je inkomen sparen

Probeer altijd 10% van je inkomen te sparen. Als je inkomen meer wordt, stijgt ook het bedrag dat je spaart voor je droomwens. Toch heb je meer te besteden als je inkomen stijgt, dus je wint aan twee kanten: je kan meer besteden en je spaart meer!

 

Als je onder de €1500 per maand verdient (uitgaande van twee personen) is 10% lastiger worden. Toch raad ik aan om alsnog met 10% van je inkomen te beginnen. Kun je werkelijk niet rondkomen, dan kun je je spaarbedrag altijd nog naar beneden bijstellen. Probeer een minimum aan te houden van €50 per maand – op die manier spaar je per jaar €600. Zo heb je na twee jaar een mooie basis voor een noodbuffer en kun je daarna sparen voor middellange spaardoelen en je droomwens.

 

Direct nadat je je loon krijgt sparen

Door middel van automatiseren kun je het spaarbedrag direct na binnenkomst van je loon laten overmaken naar je spaarrekening. Waarom is dit beter dan aan het eind van de maand te sparen? Je moet toch eerst de basisdingen kopen voordat je weet wat je kan sparen?

 

Juist niet! Door direct te sparen als je loon binnen is, is het moeilijker dit geld te bereiken. Je moet er een extra handeling voor uitvoeren, namelijk het terug overboeken van je spaarrekening naar je betaalrekening. Dit werpt een barrière op.

 

Daarnaast kijk je op je rekening en denk je: blijkbaar heb ik dit deze maand te besteden. Je weet dat je daarvan je eten moet betalen, maar daarnaast kun je iets leuks kopen. Als je pas achteraf spaart, is de kans groot dat er niets meer te sparen valt, omdat er (per ongeluk) toch iets meer is uitgegeven aan de boodschappen (‘dat is ook lekker’) en leuke dingen (‘dat is een leuk schilderijtje!’).

 

Nog een aantal manieren om te sparen

 

Manier 1: Alles wat je aan het einde van de maand nog over hebt, gaat ook op de spaarrekening

Deze manier spreekt voor zichzelf. Op sommige momenten, zeker als je je bewuster wordt van je uitgaven, geef je minder uit. Hierdoor kan het maar zo zijn dat je aan het einde van de maand nog meer geld overhoudt dan je vooraf dacht.

Je kun dan twee keuzes maken: of je koopt er iets leuks van of je zet het weg voor je spaardoelen. Belangrijk is dat je hier bewust een keuze maakt die past bij jouw prioriteiten.

 

Manier 2: Extra wisselend sparen

Eerder zei ik al dat je het beste een spaarbedrag opzij kan zetten direct nadat je loon binnen is. Dit zou ik altijd als basis nemen. Als je daarnaast extra wil sparen, kun je nog een ‘mindspelletje’ toepassen. Dan spaar je op 15 dagen van de maand een wisselend en klein bedrag. Bij bijvoorbeeld €50 per maand sparen kun je bedragen aanhouden die je ook in een winkel zou kunnen uitgeven: tussen de €1 en €6 per dag.

 

Dat zou er als volgt uit kunnen zien:

 

 • Dag 1: € 1,50
 • Dag 2: € 4,63
 • Dag 3: € 5,54
 • Dag 4: € 1,52
 • Dag 5: € 3,50
 • Dag 6: € 4,12
 • Dag 7: € 1,87
 • Dag 8: € 5,99
 • Dag 9: € 2,03
 • Dag 10: € 3,10
 • Dag 11: € 4,60
 • Dag 12: € 2,56
 • Dag 13: € 2,56
 • Dag 14: € 3,19
 • Dag 15: € 1,23

 

 

Zorg wel weer dat je dit als automatische overschrijving in je internetbankieren inplant. Dat kost even werk, maar zo spaar je toch stiekem weer meer! Daarnaast kun je moeilijker dit bedrag bijhouden (neem dan een ludiek bedrag als €48,56 of iets dergelijks) en heb je ‘plotseling’ een leuk bedrag op je spaarrekening.

 

Tot slot

Ik hoop dat ik je met deze tips een zetje heb gegeven richting sparen. Sparen is niet altijd makkelijk en soms gaat het slechter of beter. Maar het feit dat je ermee bezig bent is al een grote stap richting jouw spaargedrag.

 

In Groningen zeggen ze: “Wie het kleine nait eert, is ‘t grote nait weert”. Oftewel: Ook alle kleine beetjes maken uiteindelijk een groot bedrag.

 

Ik hoor graag hoe deze tips jou hebben geholpen!

 

Het volgende artikel:

 • Hoe sparen jou helpt je doelen te bereiken (binnenkort)

 

Groetjes,

Marilyn Bakker

 

Vind jij dit artikel nuttig en kan het iemand anders helpen? Doe diegene een plezier en deel dit!

 

Financiële Planning Tool

Reacties zijn gesloten.