Sparen: doen of niet? De voor en nadelen op een rijtje

Als je spaart, betekent dat ook dat je het geld niet kan uitgeven aan andere dingen. Sparen betekent daarom ook keuzes maken: spaar ik dit bedrag of geef ik het uit? En is dit altijd een “of” kwestie? Of kan beiden ook?

 

Voordeel: Een opgebouwde noodbuffer reduceert financiële stress

Iemand die geen spaargeld heeft, geregeld rood staat of andere schulden heeft, maakt zich altijd zorgen over geld. Wat als de koelkast het begeeft? Of je kind een schooluitje heeft met een eigen bijdrage? Je eigen risico betaald moet worden?

 

Een noodbuffer zorgt ervoor dat je in ieder geval noodsituaties, zoals een kapotte koelkast, kunt opvangen. Zo hoef je je minder druk te maken over plotselinge kosten, want deze kun je opvangen met je noodbuffer in plaats van dat je daardoor deze maand drastisch moet bezuinigen op allerlei dingen waarop bezuinigen niet kan (eten, woonlasten)…

 

Nadeel: Je kunt het geld niet uitgeven aan iets anders

Uit eten, de bioscoop of sparen? Elke euro kan maar één keer uitgegeven worden. Echter is sparen een bijzonder soort ‘uitgeven’: je geeft het namelijk aan je toekomstige zelf. Dat is helaas een nadeel voor je huidige zelf: op dit moment moet je dingen laten, zodat je daar later van kan profiteren. Hoe kleiner je inkomen is, hoe meer je moet kiezen tussen je huidige zelf en je toekomstige zelf. Wat kies jij?

 

Voordeel: Door sparen kun je ook grotere doelen bereiken

Bedragen die je nu wilt uitgeven, zijn waarschijnlijk niet bijzonder groot; het zijn bedragen die je (vaak) in één keer kan betalen. Maar wat als je over 3 jaar een nieuwe auto wil kopen? Dan is €10.000 het minimum bedrag – en dat betaal je niet van één maandsalaris. Als je gespaard hebt, zijn dit soort uitgaven wél te doen. En dan betaal je voor die auto ook echt €10.000 in plaats van €12.000 (of €15.000!) door rente. Sparen voor grote doelen zorgt dus ook voor minder kosten!

 

Nadeel: De rente is (erg) laag

rouletteZolang het economisch niet heel goed gaat, blijft de spaarrente laag. Het is een maatregel waardoor de overheid/Europa probeert je uit te laten geven. Dit heeft tot gevolg dat als je wel spaargeld hebt of wil opbouwen, je vermogen maar weinig groeit door rente. Daarentegen is sparen wel minder risicovol dan bijvoorbeeld beleggen. Zeker als je maar een klein vermogen hebt (minder dan €5.000), zou ik me hier niet veel zorgen over maken. Anders kun je kijken naar alternatieven, zoals beleggen. Doe dit wel altijd geïnformeerd (en geen gok op rood 32 bij roulette).

 

Voordeel: Over spaargeld betaal je veel minder belasting

Over spaargeld betaal je relatief weinig belasting; slechts 1,2% op jaarbasis. Daarentegen betaal je over je inkomen uit een baan makkelijk 30% tot 52%. Als je het eenmaal kan schoppen tot veel geld op je spaarrekening, is rentenieren niet eens zo’n gek idee.

 

Sparen: doen of niet?

Naar mijn mening moet je altijd een noodbuffer hebben, zodat je onverwachtse tegenvallers altijd kan opvangen. En al begin je met €10 per maand; alle kleine beetjes helpen. Dit kun je altijd verhogen als je meer te besteden hebt; houdt bijvoorbeeld de 10% regel aan. Ook als je jong bent, en dat kan al vanaf 12 jaar, is het aanleren van een spaargewoonte niet verkeerd. Met sparen kun je niet jong genoeg beginnen! Sterker nog: hoe eerder je spaargeld hebt, hoe meer je het effect van rente op rente kun uitbuiten.

 

Echter moet je ook genieten van het leven hier en nu. Door een budget op te stellen voor ‘nu’ en voor ‘sparen’, kun je hierin een balans vinden. Zo kun je nu leuke dingen doen (uit eten, bioscoop, een mooi kledingstuk), maar tegelijkertijd spaargeld opbouwen. Zo hoeft sparen niet in de weg te staan van de leuke dingen, maar draagt het bij aan een overall gebalanceerd uitgavenpatroon. Het beste uit twee werelden zeg maar!

 

Waarom wil jij wel of niet sparen? Ik hoor het graag in een reactie!

 

Groetjes,

Marilyn Bakker

Financiële Planning Tool

Reacties zijn gesloten.