Jouw droomwens: Waarvoor wil jij sparen?

droomwensIn deel 1 van “Waarvoor wil jij sparen?” had ik het over de noodbuffer en middellange spaardoelen.

 

 

Ik wil je nu meenemen naar waarom je spaart. Sparen voor een noodbuffer is voor financiële geruststelling. Sparen voor middellange financiële doelen is voor plezier en luxe op dat moment. Maar hoe zit het met sparen voor iets dat je supergraag een keer in je leven wil doen? Wat is jouw droomwens?

 

Sparen voor je droomwens versus…

Waar de noodbuffer op de eerste plaats komt qua spaardoelen (naar mijn mening), lopen de middellange spaardoelen en sparen voor je droomwens door elkaar. Voor noodzakelijke levensbehoeften zijn ze niet per se nodig, maar ze maken je leven aangenamer en/of leuker.

 

Het verschil met de middellange spaardoel is dat je droomwens vaak meer geld kost. Denk bijvoorbeeld aan (wereld)reizen, je pensioen, een auto, een koophuis (of verbouwing!), een kinderkamer inrichten. Toch hoeft je droomwens niet per definitie duizenden euro’s te kosten: misschien wil jij wel leren duiken of New York een keer zien.

 

Hoeveel moet je voor je droomwens sparen?

Dat is een stuk lastiger te bepalen dan de noodbuffer. Het ligt er helemaal aan wat jouw droomwens is. Echter is hiervoor sparen wel een stuk leuker dan voor de noodbuffer: waar de noodbuffer nogal saai en degelijk lijkt (maar daarom niet minder belangrijk!), ben je met sparen voor je droomwens met elke toegevoegd bedrag weer een stapje dichterbij jouw ultieme beleving!

 

Ben jij serieus over je ambitie te gaan sparen?

 

Dan heb ik twee opdrachten voor je:

 

Opdracht 1: Visualiseer je droomwens

Beschrijf jouw droomwens: wat zou jij graag nog eens willen doen in je leven?

 

Doe het zo uitgebreid mogelijk. Beschrijf wat je precies doet. Leef in je droomwens, visualiseer, voel, ervaar het. Laat je meeslepen in dat moment.

 

Zet het vervolgens op iets tastbaars en zichtbaars: haal de gedachten uit je hoofd. Hoe je dat doet kun je zelf bepalen: een verhaal schrijven, een moodboard maken, een striptekening; laat je creativiteit spreken – het is jouw droomwens en dus ook jouw creatie.

 

Vaak zeggen plaatjes meer dan duizend woorden, daarom wil ik je hier mijn droomwens laten zien:

Whitehaven Beach    Australië grasvlakte

Deze foto’s zijn van Australië. In 2012 ben ik hier geweest en hier heb ik de ultieme vrijheid geproefd. Een prachtige ervaring die ik graag weer over wil doen.

 

 

De enige beperking die ik je meegeef is: Zet je innerlijke stem met kritiek uit: “ja, maar” is niet toegestaan, tegenwerpingen waarom het niet kan zijn niet van toepassing. Als het toch per ongeluk gebeurd, leid je gedachten dan weer terug naar de visualisatie van je droomwens en het gevoel dat je daarbij hebt.

 

Opdracht 2: Je spaarplanning opzetten

Als je weet waarvoor jij spaart, dan kun je een spaarplanning op gaan zetten. Deze kun je verwerken in je financiële planning – je maakt er een budget voor aan. Welke vragen zijn van belang om je spaarplanning op te zetten?

 

Vraag 1: Hoeveel geld kost jouw droomwens?

Ga nu op zoek naar hoeveel je droomwens kost. Op internet kun je heel veel vinden, maar vergeet niet om ook met mensen te gaan praten. Een aantal vragen die je kunnen helpen:

  • Wat wil je precies doen? Waar wil je dat doen?
  • Hoeveel kost die activiteit?
  • Wil je het samen met iemand doen (bijvoorbeeld je partner)?
  • Over hoeveel tijd wil je dit doen?

 

Maak aan het einde van je zoektocht een totaalbedrag. Deze zoektocht hoeft overigens niet binnen een dag klaar te zijn, maar kan best langer (of korter) duren. Sommige dingen zijn lastiger te bepalen dan anderen. Soms weet je het ook niet precies. Maak dan schattingen op basis van wat je wel weet – bijvoorbeeld: hoe duur is eten in Australië (iets wat ik probeerde te achterhalen)? Het was ‘iets duurder’ dan in Nederland volgens verschillende internetsites. Dus ben ik gaan kijken wat ik hier uitgeef per dag (ongeveer €7) en heb dat aangehouden.

 

Schrijf het totaalbedrag voor jouw dromwens op.

 

 

Vraag 2: Over hoeveel tijd wil je jouw droomwens uitvoeren?

Vrijheidsbeeld New YorkDaarnaast is het van belang wanneer jij je droomwens wil uitvoeren. Je kunt dit op twee manieren benaderen:

  • Manier 1: Je bepaalt wanneer jij jouw droomwens wil uitvoeren – je plakt er een datum aan. Vervolgens deel je het totaalbedrag door het aantal maanden en dat wordt het bedrag per maand.

Bijvoorbeeld: je wilt naar New York. Vliegtickets, hotel en uitstapjes kosten je in totaal grofweg €2000. Je wilt dit over 2 jaar doen. Dan moet je elke maand €85 sparen (€2000/24 maanden)

 

  • Manier 2: Je kijkt hoeveel je kunt sparen per maand. Door het totaalbedrag te delen door het maandbedrag dat je spaart, weet je over hoeveel maand jij je droomwens kan uitvoeren.

Bijvoorbeeld: New York kost je €2000. Je kunt op dit moment €50 per maand missen. Dan kun je met €2000/€50 = 40 maanden (3 jaar en 4 maand) die kant opvliegen en je droom laten uitkomen!

 

 

Sparen voor je droomwens is het waard!

Als je weinig inkomen hebt, vraag je jezelf misschien af of het wel waard is om bijvoorbeeld 15 jaar te sparen om je droomwens te verwezenlijken. Zeker weten!!! Sommige dingen kun je alleen bereiken door middel van discipline en doorzettingsvermogen.

Maar daarnaast ook: stel dat jij besluit dat 15 jaar het niet waard is. Dat betekent dat jij je droomwens nooit waar gaat maken. Dat is toch jammer?! Hoe groot of klein je droom ook is, ik vind dat je er altijd voor moet gaan!

 

Doe en droom de dingen die je wenst en het leven wordt een stuk leuker 🙂

 

Hoe kun je sparen?

Je doel is duidelijk: je weet waarvoor je gaat sparen. Misschien eerst voor de noodbuffer, om financiële rust te krijgen. Maar dan komt jouw spaar droomwens aan de beurt. Maar hoe pak je sparen eigenlijk aan? In het volgende artikel wil ik een aantal spaar technieken met je delen:

 

 

Voor nu: droom nog even weg in je wensen!

 

Groetjes,

Marilyn Bakker

 

Vind jij dit artikel nuttig en kan het iemand anders helpen? Doe diegene een plezier en deel dit!

 

Financiële Planning Tool

Reacties zijn gesloten.