Waarom geld sparen niet lukt (en hoe het jou wel lukt)

Ik heb het gehad over je spaardoelen, spaartechnieken en het rente op rente effect. Ondanks dit alles, kan je toch nog wel eens een foutje maken met sparen. Sparen lukt gewoon niet altijd. Hoe kan dat toch? Shlomo Benartzi legt het in een video uit.

“Saving for tomorrow, tomorrow”

 

1: Je zelfcontrole in de toekomst is het probleem niet, je huidige zelf heeft daar moeite mee.

Heb jij wel eens goede voornemens opgeschreven of misschien alleen bedacht? En, zeg eens eerlijk, hoeveel is daar van terecht gekomen?

 

Een goed voornemen, zoals zuiniger zijn met geld en meer sparen is een mooi voornemen, maar helaas komt er vaak maar bar weinig van terecht. Een gedeelte daarvan heeft te maken met het feit dat voornemens vaag zijn. Want wat betekent “meer sparen”? Of “zuiniger leven”? Is dat het doel op zichzelf of zit daar wat achter?

 

Het doel (of voornemen) is niet concreet genoeg. Want wanneer spaar je genoeg? Ook ontbreekt het actieplan. Wanneer ga je sparen, hoe ga je sparen, waar zet je je geld neer?

 

De oplossing

Zorg voor een goed uitgewerkt doel. Geld is alleen een middel, geen doel op zich (of ben je Dagobert Duck?).

 

Waarom wil jij geld sparen?

 

Denk aan een verbouwing, een wereldreis, studie, iets nieuws leren, je hobby, een vakantie, je pensioen, you name it. Maar bedenk wat jouw wensen zijn met je gespaard geld.

 

Vervolgens moet je een actieplan maken voor je spaardoel.

 

Hoe ga je het geld bij elkaar sparen?

 

Zet je meer van je loon opzij? Neem je lunch mee naar het werk in plaats van het daar te kopen? Ga je bezuinigen op boodschappen?

 

Zet dit doel plus je actieplan op papier en hang het ergens zichtbaar op!

 

2: Je onderneemt nú geen actie.

Je doet liever niets. Dat is makkelijker. Je hoeft er dan niet over na te denken. Met sparen gaat dat net zo. Als je wil sparen, moet je internetbankieren openen, een overschrijving doen, een code invoeren. Zelfs al zou je het automatisch willen doen, dan moet je toch eenmaal deze handelingen door. Ach, dat komt dan morgen wel… of overmorgen. Of volgende maand, jaar, over 10 jaar…

Wat betekent niets doen?

In het experiment nogal veel: 99% donoren in Oostenrijk tegenover slechts 12% in Duitsland. Terwijl de actie (of non-actie eigenlijk) hetzelfde is: niet het boxje aankruisen.

 

Als je niets doet aan geld sparen, wat voor gevolgen heeft dat dan? Op (hele) korte termijn niet veel, maar op lange termijn voor sparen zeker wel. Rente op rente die je mist en pas laat beginnen met sparen, kan je echt honderden tot duizenden euro’s kosten (niet overdreven!).

 

De oplossing

Ga nu, nu, nu, nu, direct naar een ander tabblad, open je internetbankieren en maak een automatische bankoverschrijving aan. Al doe je het voor €10 per maand, maar doe het NU!

 

3: Je hebt een afkeer van verlies. Nu geld sparen betekent nu ook minder uitgeven. En dat is pijnlijk.

Mensen, en jij dus ook, hebben een ongelooflijke verliesaversie – oftewel een afkeer tegen iets verliezen.

In de video haalt mr. Benartzi het experiment aan met de appels en apen. Geef je één appel aan een aap, dan is de aap ontzettend blij. Maar geef je hem twee en pak je vervolgens één af, dan is de wereld te klein.

 

Met mensen is het precies hetzelfde. Zou jij het leuk vinden als iemand jou geld afpakte?

Nee!

 

Daarom voel je sparen als een ‘verlies’. Want door te sparen kun je minder uitgeven, minder spullen kopen. En je onbewuste voelt dat als een verlies, ook al weet je bewuste wel dat het geld er nog steeds is. Dat maakt de keuze om sparen echt uit te voeren extra moeilijk.

 

De oplossing

De oplossing is tweeledig. Ten eerste moet je zorgen dat je direct spaart als je inkomen binnen is. Hierdoor heeft je onbewuste, degene die het verlies voelt, niet door dat er in eerste instantie meer geld was. Een andere tip is om zodra je meer gaat verdienen, je meer gaat sparen, minimaal 3% extra zodra je loonsverhoging krijgt. Zo hoef je je uitgavenpatroon amper te veranderen, maar ga je steeds meer sparen! Je onderbewuste ervaart zo geen verliezen!

 

Ten tweede moet je een spaardoel hebben, zodat je weet waarvoor je het doet. Je onderbewuste wordt zo enigszins gesust dat je het niet verliest, maar bewaart om later een duurdere aankoop van te doen.

 

Laatste opmerkingen

Ik weet dat het niet altijd makkelijk is om te sparen. Als je niet veel geld hebt, vraag je je af of je dan nog wel rond kan komen en als je wel voldoende geld hebt, vraag je je af of je ooit wel plezier gaat hebben van de gespaarde centen.

 

Voor de mensen die niet veel geld hebben: begin klein met sparen. Spaar elke maand €10 of als dat niet lukt €5 per maand. Het begint misschien klein, maar kleine dingen worden groot.

 

Voor iedereen die zich afvraagt of ze er ooit nog van kunnen genieten: als je niet spaart voor jouw droomwens (de mijne is weer naar Australië), dan zul je er altijd alleen maar van blijven dromen. Wat is je meer waar, de eventuele mogelijkheid om je droomwens te vervullen of allerlei spullen in huis die je elk jaar vervangt omdat je er zat van bent?

 

Overdenk het eens!

Marilyn Bakker

 

Vind jij dit artikel nuttig en kan het iemand anders helpen? Deel het dan.

Financiële Planning Tool

Reacties zijn gesloten.